• 1393/10/20 - 09:33
  • 123
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

خطرات استفاده از رنگ‌ های غیر مجاز به جای زعفران

رنگ تارترازین در بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان یکی از مضرترین و حساسیت‌زاترین رنگ‌های مصنوعی شناخته شده و استفاده از آن نیز غیر مجاز و خطرناک اعلام شده است.

 

رنگ تارترازین در بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان یکی از مضرترین و حساسیت‌زاترین رنگ‌های مصنوعی شناخته شده و استفاده از آن نیز غیر مجاز و خطرناک اعلام شده است.

رنگ زعفران که در بازار بسیار زیاد است و گاهی به شکل پودر و گاهی اسپری در اختیار مردم قرار می گیرد. مصرف پودرهای زعفران عربی که باعنوان صفارالزعفران و صفارالبیض و یا اسامی دیگر و در بسته­ بندی های مختلف درکشور عربستان تولید وعرضه می شود آسیب های جدی به کلیه وکبد انسان وارد می کند. این رنگ شیمیایی در کشور عربستان تولید می شود و به علت افزایش قیمت زعفران در چند سال اخیر این ماده رنگی توسط حجاج بیت ا… الحرام خریداری و در مراکز تهیه و تولید مواد غذایی از جمله رستوران­ها، قنادی­ها، پولک و نبات پزی ها و دیگر مراکزی که نیاز به زعفران دارند و حتی توسط خانواده ها به جای زعفران مصرف می شود.

مصرف رنگ غیرمجاز ” تارترازین E102 ” با عنوان (صفار الزعفران) خطرناک است. مصرف این ماده بیماری هایی از قبیل بیش فعالی در کودکان، معضلات گوارشی و آسمی، تومورهای تیروئیدی، تشدید میگرن، تاری دید، حساسیت ها و مشکلات پوستی نظیر پورپورا به همراه خواهد داشت.

 به دلیل گرانی زعفران خرید این محصول زیاد است. در آزمایشگاه­های مرجع پودر رنگی مذکور، رنگ شیمیایی و غیر مجاز است و مصرف آن عوارض کبدی و کلیوی را به همراه دارد . این رنگ غیرمجاز ” تارترازین E102 “ می باشد و با عنوان زعفران عربستانی به قیمت بسیار پایین خریداری شده و وارد بازار غذایی ایران شده است. مواد مورد استفاده در ساخت این رنگ­ها که روی قوطیهای آن نیز درج شده «تارترزین و صودیوم کلوراید» یا «تارترازین و کلوراید سدیم(نمک)» است و عبارت « Synthetic food colour powder » مندرج بر روی آن نیز حکایت از شیمیایی بودن این پودر دارد.

ممکن است افزودنی­های غیرمجاز و مضر دیگری نیز در ساخت این پودرها استفاده شده باشد اما وجود «تارترازین» خود به تنهایی مضر و بیماری زا هست  نباید در مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

چند دهه پیش «تارترازین» به عنوان رنگ خوراکی استفاده می شد، اما پس از اثبات مضرات و بیماری زا بودن آن در تمام دنیا این ماده غیر مجاز اعلام و استفاده از آن در صنایع غذایی ممنوع شد.

منبع :پایگاه جامع  آموزش و فرهنگ سازی سلامت وزارت بهداشت

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 18010
کلمات کلیدی